Teknikjättar i USA anklagade för kartellverksamhet

Tekniken går ständigt framåt och detta tack vare flera olika företag som för idéerna framåt – men dessa företag har en mörk sida också. Nu anklagas nämligen Apple, Google, Intel och Adobe av sina egna anställda.

9307253-side-view-of-businessman-s-finger-near-lipsIdag gör tekniken allt för att förenkla vår vardag och det dyker ständigt upp nya lösningar på marknaden. Och många av dessa lösningar kan vi faktiskt tacka de stora IT-jättarna Apple, Google, Intel och Adobe för, men några som inte är lika glada för företagens framgångar är dess anställda. De menar nämligen att dessa företag utövar olaglig kartellverksamhet för att gemensamt förhindra sina anställda att söka sig till andra mer välbetalda jobb. Så därför har nu totalt 64 000 av företagens anställda lämnat in en gemensam stämningsansökan vilket resulterat i att teknikjättarna nu gått med på en förlikning om 415 miljoner dollar, vilket i svenska pengar landar på hela 3,4 miljarder kronor.

”Den påstådda kartellen bildades 2005 och pågick till 2009 då amerikanska justitiedepartementet inledde en granskning. Granskningen mynnade ut i konkurrensrättslig kritik mot företagen. Företagen som ingick i kartellen uppges i hemlighet ha avtal om att inte rekrytera varandras anställda.” läs hela artikeln genom att klicka här.

För att förlikningsbudet som ligger på bordet ska kunna accepteras av de anställda måste först domaren i den federala domstolen godkänna budet och om domaren inte gör det så kommer det alltså förlikningen mellan parterna inte kunna gå igenom. Dock menar en amerikans nyhetsbyrå att om domaren accepterar budet skulle denne på så vis kunna avstyra en potentiellt pinsam rättegång – man menar nämligen att de anställdas ombud valt att förlika för att det skulle vara svårt att bevisa att kartellsammansvärjningen ens ägt rum. Men än är inga bud accepterade av varken domare eller av de anställda, som faktiskt från början då stämningen startade 2011 krävde uppåt 24 miljarder svenska kronor. Så allt vi kan göra är att vänta och se.