Vad är det egentligen som pågår mellan Google och Amazon? Är det ett stort digitalt krig vi kommer få se framöver, eller ett gott samarbete?
Något som slår nätvärlden med storm är det pågående dramat mellan Google och Amazon. Det är nämligen så att Google nyligen blockerade Youtube på två av Amazons produkter, enheterna Echo Show och Fire TV. Detta var tydligen ett motdrag från Googles sida efter att Amazon visat sig ovilliga att ge stöd åt produkter som Chromecast och Google Home och inte heller gör sin egna produkt Prime Video tillgänglig för de som har Google Cast. Detta skrivs det om på IDG bland annat.
Krig eller fred mellan IT-jättarna?
Men det är många vändningar i denna historia och det är inte lätt att förstå hur de båda jättarna tänker. Nyligen meddelade också e-handelsjätten Amazon att de återigen ska börja sälja Google Chromecast och Apple TV, något som inte funnits att köpa på deras sajt sedan två år tillbaka. Men samtidigt som detta kan tydas som en försonande gest så lämnade samma företag in ansökningar om två nya varumärken, Amazontube och Opentube, som både har namn misstänkt lika just YouTube. Dessutom beskrivs dessa i ansökningarna som att de ska leverera audiovisuella, visuella och ljudbaserade, förinspelande och inte nedladdningsbara verk via trådlösa nät. Frågan är om detta är en utmaning eller en slags fredsgest och tecken på ett kommande samarbete. I dagsläget är det hela väldigt oklart.
Betala mer för nyheterna de sprider
Samtidigt går det att läsa om hur nyhetsbyråer i Europa nu sätter krav på att stora giganter som Google och Facebook ska betala mer för de nyheter som de sprider och att utan ett sådant regelverk kan mediebolag riskera att gå under. Det är bland annat cheferna för AFP och svenska TT som skriver detta och det går att läsa om i detta i denna artikel från Dagens Nyheter.
Det är tydligen så att trots att Google och Facebook inte har egna redaktioner för nyhetsspridning så växer deras andel av annonsinkomsterna på dessa. För samtidigt som nätjättarna visar på en enorm tillväxt så går det rakt motsatsvis för mediebolag och mediehus – där flera dessutom kollapsar och andra visar stora förluster. Det är ju inte Facebook och Google som betalar nyhetsreportrar och korrespondenter som befinner sig ute i fält och bevakar allt som sker i världen.