Enkla sätt att hitta nya kunder

Många företagare tycker att det är svårt att hitta nya kunder och är lite rädda för just säljbiten. Men utan kunder kan du inte få ett fungerande företag.

Som företagare bör prio 1 alltid vara sälj och kundrelationer, framförallt i uppstartsfasen. Till exempel är det oerhört viktigt för alla företagare att skaffa nya kunder, men glöm inte bort att även ta hand om dina nuvarande kunder. Du kan få en tidigare kund att komma tillbaka genom att till exempel skapa unika rabattkoder som ger rabatt vid nästa köp. Du kan även hantera dina kundrelationer genom att arbeta med ett IT-stöd som CRM. Med ett intelligent CRM system kan du analysera information om dina kunder och se samband som ökar din effektivitet och genererar fler köp.

Nätverka för nya kunder & vårda dina kundrelationer

Börja skriva ner vilka som ingår i ditt eget nätverk och berätta för alla du känner om ditt företag och vad du erbjuder. Glöm inte tidigare kollegor och gamla lärare och klasskamrater från studietiden. Även om det inte är din egen kontakt som blir din kund, kanske hon eller han rekommenderar dig vidare till andra som i slutändan köper dina varor eller tjänster. När du har gått igenom ditt eget nätverk är det dags att skapa helt nya kontakter.

LinkedIn är exempelvis en bra plattform för att visa upp dig själv och knyta kontakt med människor. Men även om nätet är en fantastisk möjlighet att lära känna människor och potentiella kunder från hela världen, är det mest effektiva sättet för relationsbyggande att träffas på riktigt. Börja undersöka vilka olika nätverk som finns i ditt område och fundera på vilken typ av nätverk och event dina potentiella kunder finns. Packa ner visitkorten i väskan och ge dig ut och mingla.

Gå på mässor

Branschmässor är perfekt för att skapa kontakter och hitta nya kunder. Delta på en mässa inom din bransch, eller besök de mässor där du tror att du kan knyta bra kontakter. Gå dit med inställningen att du ska prata med så många människor som möjligt.
Några mässarrangörer som håller i många olika mässor varje år är:

  • Stockholmsmässan
  • Svenska mässan
  • Nacka Strandmässan

Ett annat bra sätt att skaffa nya kunder är att ingå samarbeten med företagare som riktar sig till samma kunder som du. Om du till exempel frilansar som grafisk formgivare kan du prata ihop dig med kollegor om att ni kan rekommendera varandra om ni får in för mycket jobb vid arbetstoppar.
Samarbeten kan se ut på många olika sätt, var kreativ och våga ta kontakt med de du vill samarbeta med.

Få rekommendationer från tidigare kunder

Ett sista tips är att skaffa rekommendationer från dina tidigare kunder för att locka till dig nya. Människan är ett flockdjur och köper det som andra köper. Därför är det mycket effektivt att be dina tidigare kunder om korta korrekta rekommendationer som du kan lägga upp på din webbsida. Genom att visa att andra tycker att du är bra och är nöjda med tjänsten eller produkten du erbjuder gör du potentiella kunder tryggare att välja just dig. Några riktigt bra citat från nöjda kunder kan vara avgörande för att din nästa potentiella kund som besöker webbsidan tar steget att kontakta dig.